2011. június 26., vasárnap

Varga Katalin: Barátom, Bonca










Vélemény:

Igényesen megírt (nem pusztán "arra való" a szöveg, hogy hordozója legyen a történetnek), humoros könyv, kedves, szerethető szereplőkkel, igazi nyári olvasmány minden korosztálynak. Játékos és bölcs. Na ilyen az, amikor egy szerző és egy jó sztori nem szorul több hordó vérre hogy fenntartsa az érdeklődést. 
De nincs benne elég akció, de nincs mitől félni benne, nem rágom tövig a körmöm... na és?! De a "mai gyerekek" unják majd... Szerintem meg nincsenek "mai gyerekek". Mindenkori gyerekek vannak, akiknek szórakozási lehetőségeket ajánlunk fel, és az a jó, ha van lehetőségük választani. Apukám jut eszembe, aki tegnap jött haza az iskolája nyári táborából, és azt mesélte, hogy a "mai gyerekek"  ugyanúgy tudnak játszani, labirintusban bújócskázni, kirándulni, éjszakai kutatósátorban bátorságpróbázni és énekelni, ahogy minden más gyerek is őelőttük. 

Van igény ilyen "békebeli szórakozásokra", mint a nyári táborok, vagy a kedves, humoros ifjúsági könyvek. 

A történet:

Két kisfiúról szól, akik magukat roppant mód komolyan véve dr. Doolitlenek és Nagy Vadásznak szólítják egymást, közös kenyai utazásról ábrándoznak, tudomást sem véve a hitetlenkedő, gúnyolódó osztálytársakról, családtagokról. (A lányok meg mind hülyék! Vagy...?)
És hogy végül is lehet-e egy játszótéren oroszlánokra vadászni? Sárkánycsontokat keresni a Viktória-tóban? Elefántokat fogni lasszóval? Elveszíteni egy barátot, sok újat találni, és újra meglelni azt az elsőt, igazit is? Lehet. :)


A szerzőről:

Varga Katalin (1928-) „Négy gyermekem van. Ennek köszönhető végeredményben, hogy gyermekkönyveket is írni kezdtem, mert nem készültem gyermekírónak…” – vallja önmagáról Varga Katalin, a számos népszerű mesekönyv és ifjúsági regény szerzője. S valóban, irodalmi pályája költőként indult. Első könyve verseskötet volt, A megszökött gyermekkor címmel jelent meg 1960-ban. Később A második ég (1963), Az égő csipkefa (1966), A szavak számüzetése (1969) című verseskötetei mellett 1974-ben Árpa és gödölye című regényével prózaíróként is jelentkezett. Gyermekkönyvei a kisiskolások kedves olvasmányai voltak, s napjainkban képes mesekönyvei, írást-olvasást tanító verses meséi reneszánszukat élik. A kisgyerekek még ma is a Gőgös Gúnár Gedeonból tanulnak meg olvasni, a Mosó Masa Mosodájából helyesen írni. Bonca-történetei nem csupán könyvben, hanem a filmvásznon is nagy népszerűségre tettek szert, a Kisbence, A zöld torony vagy Piskóta című regényei még most is üdítő olvasmánynak számítanak. Az írónőt 1976-ban József Attila-díjjal, 1983-ban Ifjúsági Díjjal jutalmazták szépirodalmi munkásságáért


A könyvhöz kapcsolódó egyéb linkek: 

Készült belőle film is, olyan színészekkel, mint Bujtor István, Páger Antal, és az előző korszak méltán népszerű gyerekszínésze, Kovács Krisztián szereplésével: 





könyv értékelése: legjobb! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése