2011. július 16., szombat

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Vélemény és figyelmeztet
Vélemény:



Ez is egyike volt a sokaknál kedvencnek jelölt, nálam valamiért gyerekkoromban kimaradt könyveknek. És nagyon megérte bepótolni. Már rögtön az elején megfogott, és egy percig se untam. Kalandos, érdekes, kevdes, talán még bölcs is néha. És persze, sokszor erősen idealizált, de hát ez a maga műfajában teljesen helyénvaló. Gyönyörűek benne a tájleírások, és jó együtt utazni a távoli Indiából Maryvel, felfedezni a titokzatos, sok szobájú kastélyt, meg a kertet. Szerethető szereplők, érdekes helyszínek. Külön tetszett, hogy mennyi ember- és természetszeretet van benne.

megjegyzés: Kisakkoztuk, hogy az itt látható borítóval rendelkező példányokat érdemes megvenni, mert a többi kiadónál megjelenteknek különböző hibáik vannak, átdolgozott könyv, nyomtatási hibák, csúnya illusztrációjú és puhafedeles könyv stb.

A történet: 

Árván maradt, indiai születésű angol kislányt a gyámjához küldik lakni Angliába. A magányos, addig szeretetlenül nevelt, ingerszegény környezetben felnőtt kislány végre megélheti a törődést, barátságot, igazi gyerekként játszhat és fedezhet fel titkokat. Az elhagyatott kerttel együtt feléled, magára talál ő maga, és még sokan mások is.

A szerzőről:

1849. november 24-én született Angliában, Frances Elisa Hodgson néven. Az apja
meghalt 1854-ben, így az anyja egyedül volt kénytelen gondoskodni öt gyermekéről. Nagy szegénységben, egy nyomornegyedben éltek a viktoriánus Manchesterben. A család 1865-ben emigrált Amerikába, Knoxvillbe. A szegénység megmaradt, de mégis jobb körülmények közé kerültek. Édesanyja halála után, hogy támogatni tudja két fiatalabb testvérét különböző magazinoknak kezdett írni. Fő tehetsége abban állt, hogy kitűnően kombinálta a munkásosztály valós életének eseményeit romantikus elemekkel.
1873-ban férjhez ment Dr. Swan Burnett-hez Washingtonban. Ezek után több regényét is kiadták. 1866-ban jelent meg az igazi sikert hozó könyv a "Kis lord", amely eredetileg gyermekregény, és több, mint félmillió példányt adtak el belőle.

A magánéletében változás következett be amikor 1898-ban elvált férjétől, ám nem sokáig maradt egyedül, 1900-ban újra megházasodott. Ez a házasság mindössze két évig tartott.








A könyv értékelése: nagyon jó! 
a könyv értékelése: legjobb! :)




1888-ban jelent meg másik ismertebb munkája "Sarah Crewe" címen, amit később átdolgozott és ekkor már "A padlásszoba kis hercegnője" címet kapta.

1911-ben jelent meg a "Titkos kert", ami napjainkban a legismertebb műve, amelyben Mary a mogorva árva kislány felfedezi nagybátyja házának és kertjének rejtélyeit. A Titkok kertje- így nevezi az elveszett édent idéző varázslatos helyet. Az itt töltött idő, munka és játék ad erőt Mary és kis barátja testi-lelki gyógyulásához.

Frances Hodgson Burnett 1924. október 29-én hunyt el New York-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése