2012. szeptember 5., szerda

Rukkola




Egyszerűen muszáj ezzel a képpel kezdenem, bocs. Anyuék lassan kezdenek beletörődni, hogy a korszellemnek megfelelően a saját lányuk is folyton a számítógép előtt ül. Kezdetben még próbált szegény anyám tiltakozni azonnaltöröldmagadaziwiwrőlmertmicsodaexhibícionizmus meg pfuj facebook, pfuj bármi ami on line... Azóta viszont egyrészt apu is regisztrált facebookon, és meggyőzte, hogy tök veszélytelen és jópofa dolog (heló Apa, tudom, hogy olvasod! ;D) meg elkezdtek érkezni a könyvek postán... És a könyvek nem csak az én számomra magyaráznak meg mindent. 

Kezdetben vala a Nagykönyv honlapja, majd jött a moly.hu, mint remek jó könyves közösségi oldal, de voltak (és vannak) jópofa, kreatív rajz- és írópályázatok különböző kiadók jóvoltából. Volt egy szuper rajzolós kiírása a Pongrác kiadónak, de szerettem a Kossuth Kiadó meg a Könyvmolyképző pályázatait is. Volt itt minden, idézetgyűjtés, regénypályázat látványszerkesztéssel, írások régi fotókhoz... Mindig van valami, amivel az ember lánya szórakoztathatja magát. 

A legújabb őrület a rukkola.hu. Ha jól értelmezem a nevét, akkor a salátáról vagyon elnevezve, mégpedig azért, mert mindenki hozzáad valamit, szóval olyan, mint egy vegyes saláta. Magánemberek regisztrálnak az oldalra facebookon keresztül, majd felteszik a megunt könyveiket, és cserélgethetik egymás között. Mindenki teli van nagyszülőktől, nagybácsitól-nagynénitől-voltbarátnőtől kapott, nagy kínosan elfogadott, de sose olvasott könyvekkel, vagy ifjúkori tévedéskönyvekkel, amiktől már jó ideje szeretne megszabadulni. Itt a remek lehetőség, hogy valakinek örömet szerezzünk vele. Ha feltöltöd a könyveidet, pontokat kapsz értük, (könyvenként 1 pontot), ha valaki lecsapott rájuk, és sikeresen postáztad (vagy személyesen átadtad) neki a könyvet, akkor további 4 pontot kapsz (könyvenként 4-et), és 5 pontot máris beválthatsz egy másik könyvre, vagyis kérhetsz könyvet valaki mástól. A feltöltött könyvekből akkor is gyűjthetsz pontokat, ha az adott könyvet épp senki nem happolta, (vagyis kérte el tőled), de te csak akkor kérhetsz könyvet mástól, ha legalább egyet már postáztál valakinek. Egy könyv továbbpasszolása (és a könyv célba érése, persze) további 3 könyv happolására jogosít fel, amennyiben van elég pontod. 


(tőlem happolt!) :))

Passzolás előtt nem kötelező, de illendő dolog a könyv állapotáról tájékoztatni a happolót: használt, tehát általában antikvár minőségű könyvekről van szó, így egy apró gyűrődés, megsárgult lap, kopásfolt bocsánatos bűn, van, aki a leselejtezett könyvtári példányokat se bánja, de érdemes előtte rákérdezni, hogy ne kapjon az ember méltatlankodó levéláradatot. Ugyanígy érdemes rákérdezni a könyvek állapotára ha te happolsz mástól. Elküldeni leginkább postakész borítékban érdemes, de ha történetesen egy városban laktok a másik illetővel, személyesen is át lehet venni. A moly.hu -n pedig önkéntes könyvfutár lehetőség is van. 
Ha nincs fent a könyv, amit meg szeretnél szerezni, akkor sem érdemes elkeseredni: ha rányomsz a "happolom" gombra, felajánlja neked, hogy bár nincs meg a könyv, beírhatod, hogy "happolnám", és ha valaki feltesz egyet, akkor értesít róla emailben. Gyorsan csapj le rá, mert esetleg sokan mások is várakoznak a könyvre, és azé lesz, aki a leghamarabb a "happolom" gombra kattint. Népszerű könyveknél ez néha perceken, másodperceken múlik, de azért nem általánosságban ennyire kiélezett a helyzet. Szépirodalom, régi pöttyöskönyvek, szakkönyvek általában hozzáférhetőek lassabb tempójú nettel és ritkábban a számítógép előtt ülő embereknek is. De aki nagyon divatos könyveket, Harry Pottert, Gaimant, vagy valami hasonlót szeretne, annak nem árt, ha sms értesítést állít be az emailek küldéséről, vagy szorgalmasan nyomkodja az F5 gombot a legutóbbi rukkolásoknál, ha van egy kis ráérő ideje.


(én rajzoltam, a happoló kiszínezte)


 A rukkola oldal szerkesztői néha arra is adnak lehetőséget, hogy az ember happ bónuszt, vagy plusz pontokat nyerjen.  Van nyerési lehetőség "happ szerdán", "pont pénteken", de happ bónuszt kaptam már egy általuk írt történet folytatásáért . 

 Az egyik legújabb lehetőség, hogy a Vöröskereszt irodáiban leadott nyelvkönyvekért kaphatunk plusz pontot, ha erről fotó is készül és elküldjük a rukkola csapatnak emailben szeptember 20-ig. (csapat  kukac rukkola.hu). Én épp ma voltam a székesfehérvári Vöröskeresztnél, ahol ez a fotó készült:


Egy nagyon kedves, kb velem egykorú lányzó vette át a könyveket, a fotót is elkészítette, és nagyon megörült az akciónak, mivel mit sem tudott róla, hogy az embereket ilyen jó dolgokkal motiválják, hogy menjenek oda hozzájuk. Jó kis beszélgetés kerekedett a dologból, ígérte, hogy lehet, hogy ő is regisztrál az oldalon. :)

Itt a rukkola fennállása óta happolt szakkönyveim egy részét láthatjátok. Valójában ennél jóval több könyvre tettem szert, konkrétan ennyire , itt csak a szerzett bioszos szakkönyvek egy része. Ezek közül a madarasat már tudtam is használni a nyári gyerektáborban. :) (A távcsövet nem adták hozzá, az a sajátom volt eredetileg is). 




A moly.hu -s könyvcseréknél már megszokott módon nem egyszer a kért könyvön kívül apró ajándékok is kerülnek a borítékba a passzolt könyv mellé (ha épp nem túlterhelt a rukkoló). Az alábbi könyvet én küldtem valakinek, és az én kezem munkája a harapós könyvjelző a csücsökben. Az ötletes fotót a könyv újdonsült tulajdonosa készítette. 




Az alábbi szépséget pedig egy nagyon kedves moly.hu -s ismerősömtől kaptam, @Lahara ilyen gyönyörűen címezi a leveleit, a könyvjelzőt pedig ő maga rajzolta. 



Néha vannak negatív tapasztalatok is, ilyen nagy tömegű embernél mikor nem fordul elő, hogy néhányan megázott könyvet, ebookot vagy egyáltalán semmit sem kaptak, de a mérleg inkább pozitív irányba billen. 

Végezetül egy moly.hu -ról lopott remek kép: 







bónusz jótanács: ha valamit nem értetek az oldal működésével kapcsolatban, további kérdésekkel érdemes a már rukkolázó ismerőseiteket zaklatni a rukkola.hu facebook oldalának bombázása, vagy a rukkola csapatnak írt levelek helyett. Ha az illető nem tud segíteni, csak második körben érdemes a rukkola csapathoz fordulni, hogy annyival is kevesebb bajuk legyen velünk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése