2016. március 2., szerda

Régről ismerős, mégis izgalmas - madarak és tavaszi virágok a Margitszigeten


Gerald Durrell írta valahol, hogy az igazi természetbúvár még egy verebet is képes olyan lelkesedéssel figyelni, mint valami egzotikus madarat. És ha az embernek csak arra van ideje, hogy kiszaladjon a Margitszigetre megnézni az etetőn szedegető madárnépséget esetleg vinni némi száraz kenyeret a sirályoknak, akkor is bőven lehetne izgalmas élményei. 


Ami biztos, hogy legalább nem tévedek el! ;)

A megelőző napon épp egy óvodás csoporttal voltam kint, akik rengeteg almát, napraforgót és diót hoztak a madaraknak, másnap a párommal visszamentünk körülnézni. Jó pár képet készítettem a gyerekeknek az almákon lakmározó hálás madárseregletről: egy szarka épp az orrunk előtt kopácsolta meg alaposan az egyik almaszeletet. A vörösbegy szintén csipegetett az almából, a széncinegék a madáretetőkből hordták el a szotyolát. A dió sorsa felől bizonytalan vagyok, mert azt mind elvitte valaki. Több mint valószínű, hogy az a szajkó, amelyiket láttam az etetőre járni a gyerekfoglalkozás előtt. 



De akinek nincs ideje vagy lehetősége messzebbre eljutni Budapesten a Margitszigetnél, nem csak a madarakat, hanem a tavaszi virágokat is felkutathatja ittf: a közismert hóvirágok mellett téltemető, csillagvirág és krókuszok is nyílnak, a japán kert pedig telisdeteli van hunyorokkal. 

A sirályok is hálásak a jó falatért, éppúgy, mint február elején, de sokuk elkezdte már felvenni a tavaszi nászruháját: ahogy a gyerekek meg is figyelték, szépen sötétednek a tollak a fejükön. Mindenfelé énekelnek a zöldikék, széncinegék is. 

Ajánlom szeretettel a Margitszigetet, még ha csak egy-egy órára tud is kiugrani az ember körülnézni, jó hely! :)

A madarak akikkel találkoztunk: 


széncinege- a párom szerint "ordít" ;)


vörösbegy

őszapó - fehér fejű, "északi típus"

fakopáncs



hunyor

csillagvirág


ezt jól megették!


önarckép







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése